Hubungan Nabi Adam AS dengan Dinosaurus

> Persoalan Makhluk Sebelum Adam
Menurut syariat Islam, manusia tidak diciptakan dibumi, tapi manusia dijadikan khalifah (pengganti/penerus) di bumi, sebagai makhluk pengganti yang tentunya ada makhluk lain yang di ganti, dengan kata lain adalah Adam 'bukanlah Makhluk Pertama' dibumi, tetapi ia adalah 'Manusia Pertama' dalam ajaran Agama Samawi, dan Allah tidak mengatakan untuk mengganti manusia sebelumnya, tapi pengganti makhluk yang telah membuat kerusakan dan menumpahkan darah dibumi.

Sebelum kehadiran manusia telah banyak umat yang terdiri malaikat, jin, haiwan, tumbuhan dan sebagainya, kerana dalam Al-Qur'an ciptaan Allah disebut juga dengan kata umat. Sesuai dengan salah satu surah Al An'aam 32, yang berbunyi:

“Dan tiadalah binatang-binatang yang ada di bumi dan burung-burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan umat (juga) seperti kamu. Tiadalah Kami alpakan sesuatupun dalam Al-Kitab, kemudian kepada Tuhanlah mereka dihimpunkan.”

> Persoalan Makhluk Dinosaurus
Kalau benar dinosaurus ada, kenapa fosilnya hanya dijumpai di beberapa tempat? contohnya, negara-negara eropa? kenapa fosil-fosil itu saja yang bertahan? kenapa yang lain semua sudah jadi minyak? Banyak keraguan tentang adanya dinosaurus. Hewan prasejarah mungkin dapat di lihat, namun dinosaurus belum tentu.

Semasa beberapa orang sahabat ke Petrosains, penjelasan mengapa ada dinasourus yang menjadi minyak atau bahan mentah kepada kita sekarang ialah karena dinasourus itu mendiami daerah tanah rendah. Apabila tanah rendah itu mula ditenggelami air, bangkai/tulang dinasourus ini telah mengendap. Tekanan yang disebabkan oleh paras air yang tinggi menyebabkan tulang/fosil dinasourus ini menjadi minyak.

Secara umumnya, banyak orang mengetahui tentang dinosaurus dengan fakta-fakta yang dijelaskan oleh sains dan bukti-bukti fosil yang telah dijumpai. Tetapi adakah terdapat cerita tentang dinosaurus ini di dalam Al-Quran ataupun kitab-kitab suci yang lain? Dari penjelasan dalam islam, tidak banyak yang kita ketahui tentang dinosaurus ini. Adakah ia hidup sebelum zaman Nabi Adam as. atau ia hidup semasa zaman nabi tersebut? Inilah perdebatan yang sering di bahas oleh para ahli sains modern.

> Hidup Bersama Saat Zaman Nabi Adam
Ada sesetengah pendapat mengatakan dinosaurus itu ibarat ayam, itik dan hewan biasa bagi Nabi Adam sebab Nabi Adam diriwayatkan bertubuh sangat besar dan tinggi.
“Dialah yang menciptakan langit dan bumi; Ia menjadikan bagi kamu pasangan-pasangan dari jenis kamu sendiri, dan menjadikan dari jenis binatang-binatang ternak pasangan-pasangan (bagi binatang-binatang itu); dengan jalan yang demikian dikembangkan-Nya (zuriat keturunan) kamu semua. Tiada sesuatupun yang sebanding dengan (Zat-Nya, sifat-sifat-Nya dan pentadbiran)-Nya, dan Dia Maha Mendengar, Maha Melihat.”
(Asy-Syura : 11)

Menurut hadits Muhammad yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Adam memiliki postur badan dengan ketinggian 60 hasta (kurang lebih 27,432 meter). Hadits mengenai ini juga ditemukan dalam riwayat Imam Muslim dan Imam Ahmad, namun dalam cara yang berbeda.”

“Hadis Abu Hurairah r.a katanya: “Rasulullah s.a.w pernah bersabda: Allah telah menjadikan Nabi Adam setinggi enam puluh hasta. Setelah menciptakannya Allah berfirman: Pergi dan berikan salam kepada kumpulan itu. Mereka adalah sekumpulan Malaikat yang sedang duduk, maka dengarlah jawapan mereka kepadamu kerana salam itu adalah salam penghormatan untukmu dan keturunanmu. Maka Nabi Adam pergi dan mengucapkan: السَّلَامُ عَلَيْكُمْ Mereka menjawab: السَّلَامُ عَلَيْكَ وَرَحْمَةُ اللَّهِ Mereka menambahkan وَرَحْمَةُ اللَّهِ Maka rupa bentuk setiap manusia yang akan memasuki Syurga adalah seperti Nabi Adam. Ketinggiannya enam puluh hasta. Setelah Nabi Adam, rupa bentuk (ketinggian) manusia terus berkurang hingga sekarang.”
Sedangkan mengikut kajian saintifik yang telah di lakukan, mamalia seperti binatang ternak yang diternak oleh Habil seperti kambing tidak wujud lagi dan pokok-pokok yang hidup di zaman dinosaur tidak mungkin digunakan sebagai bercucuk tanam. Juga cerita tentang Qabil yang membunuh Habil, dan pada masa itu Qabil telah di tunjukkan oleh Allah SWT bagaimana burung gagak menanam burung gagak yang lain.

Jadi persoalannya di sini, berwujudkah burung gagak di zaman dinosaurus? Burung gagak sepatutnya hanya berwujud seperti bentuk mamalia-mamalia yang lain. Adakah yang dimaksudkan dengan burung gagak itu adalah sebetul-betulnya gagak sekarang? Atau adakah ia burung dari jenis zaman dinosaurus juga yang menyerupai seekor gagak? Sedikit sebanyak memang dinosaurus itu wujud karena kita sudah melihat bukti fosil dan kajian saintifik dari segi sains. Tetapi keraguan tentang dinosaurus dalam Islam masih banyak yang belum kita ketahui terutamanya dari segi kehidupan manusia pertama yaitu sejak zaman Nabi Adam as.

> Kesimpulan
Dinosaurus tidak disebut di dalam al-Quran secara tepat bukan berarti tidak penting tetapi itu adalah anugerah Allah untuk manusia supaya manusia mencari dan mengkaji masa lalu dan apa hubungannya degan kehidupan sekarang dan juga untuk masa depan. Bukankah itu salah satu tujuan Allah menciptakan manusia sebagai khalifah di muka bumi.

Wallahu`alam..
(Al An'aam : 32)

SUMBER Dengan Sedikit Perubahan

One Response so far.

 1. Saeful says:

  nice info gan...^_^

Leave a Reply

Kalau sobat udah selesai membaca Artikel di atas silahkan berikan komentar sesuai isi Artikel dan mohon untuk tidak SPAM karena tindak SPAM di larang agama hehehee. Oya ingat berkunjung tiap hari disini yah sobat...

  Statistik

  Review http://www.nickyoktavian.com/ on alexa.com
  Protected by Copyscape Online Copyright Search
  Check PageRank
  powered by
  Socialbar

  Category

  (3) (64) (17) (90) (11) (60) (2) (21) (82) (3) (169) (17) (6) (3) (19) (60) (23) (3) (4) (5) (36) (48) (14)